Za historií Bratislavy

17.12.2015 13:17

Každý asi ví, že Bratislava je hlavní a největší město Slovenska. Málokdo si však vzpomene, že se jí v 10. století říkalo Braslavespurch.  Římané pak užívali Posonium a Němci Pressburg, z čehož vniklo známé Přešpurk. Slangově se jí říká prostě Blava.

V úterý 15. prosince letošního roku se za historií a adventní náladou Bratislavy vydali žáci osmých ročníků a třídy 9.A.

Většina památek se nachází v centru města. My jsme šli pěšky od nábřeží k Michalské bráně, jediné z původního středověkého opevnění. Poté jsme si zvenku i zevnitř prohlédli Konkatedrálu svatého Martina, budovanou během 13. – 16. století a užívanou mimo jiné i ke korunovaci uherských králů.  Odtud jsme pokračovali  malebnými dobovými uličkami k sídlu prezidenta Slovenské republiky, Grasalkovičově paláci, kde jsme zvědavě okukovali hradní stráž a upřímně se divili, proč prezident nesídlí na hradě.  Při výkladu nám paní průvodkyně připomněla i prešpurský mír, podepsaný v roce 1805 v Primacielném paláci. A pak už byl tak akorát čas přesunout se ke Staré radnici, komplexu budov ze 14. – 15. století. Dnes v nich sídlí městské muzeum a v době adventu na přilehlém prostranství vyrostou desítky stánků s tradičními slovenskými výrobky a pochoutkami. I my jsme okusili lokše, kyselicu a ovocný punč.

V pozdním odpoledni si menší skupinka vyšlápla k Bratislavskému hradu, zbývající se rozhodli pro nákupy v moderním centru Eurovea.

Bratislavský hrad tyčící se 85 metrů nad řekou byl téměř opuštěný. Prošli jsme bělostnou vstupní bránou, před sochou knížete Svatopluka si vyposlechli historii hradu, prozkoumali nádvoří, vyfotili se a na jedné z vyhlídkových teras jsme shlíželi k líné hladině Dunaje. Smrákalo se. 

Stejnou cestou, kterou jsme k hradu vystoupali, jsme se i vraceli. Začínalo být chladno, a tak nám ani nebylo líto, že nemáme dost času zdržet se na Hviezdoslavově náměstí, kde tisíce drobných světýlek dotvářely vánoční atmosféru a lákaly k dalším ochutnávkám.

Ano, adventní výzdoba Bratislavy se nedá srovnávat s Vídní ani s Prahou, ale i tak má město svůj půvab a my jsme si výlet rozhodně užili.

Naše poděkování patří CK Scholare a pedagogickému doprovodu Tyršovky, kteří pro nás výlet připravili.

Zpět

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode