Učení, které baví

04.02.2015 13:07

Luštíte křížovky? Baví vás sudoku, rébusy a šifry? Rádi přicházíte věcem na kloub? Pak jistě znáte ten pocit uspokojení, když se vám povede vyřešit obzvlášť obtížný úkol. „Vida, mám to, jsem borec,“ plácáte se pochvalně po rameni.
Cože? Vy neznáte slovo vida? A jak reagujete při nadšení? Wow? Ale kuš, tyhle amerikanismy mi sem netahejte. Vida je české citoslovce. Používáme ho k vyjádření nadšení. Na sklonku loňského roku se dokonce dostalo do názvu nově otevřeného zábavně naučného centra v Brně. VIDA science centrum je vědecký park pro všechny věkové kategorie. Jeho provozovatelem je organizace Moravian Science Centre Brno, zřízená Jihomoravským krajem. Expozici najdete v bývalém pavilonu D na brněnském výstavišti. Pro všechny, kteří mají chuť se zábavnou formou dozvědět něco nového, je na ploše téměř 5000 metrů čtverečních připraveno 151 exponátů, které dokazují, že učení může i bavit. Na vlastní oči, uši i další smysly se o tom přesvědčili žáci osmého ročníku, kteří se na výstavu vypravili 3. února.
Během objednaného programu Mladý detektiv řešili případ vraždy atraktivní vychovatelky. Shromažďovali důkazy, snímali otisky prstů, zkoumali stopy na místě činu. Zajímavou formou si přiblížili mravenčí práci kriminalistů a poznali, že usvědčit podezřelého není vůbec snadné.
Součástí vstupného na výstavu je i science light show, kterou jsme si nemohli nechat ujít. Cílem představení, v němž hlavní roli dostal oheň, je probudit ve studentech zvědavost a touhu dozvědět se víc o světě kolem nás. Vidátorům Katce a Alešovi se to určitě podařilo. Byli vtipní, šikovní a přesně věděli, čím přitáhnou pozornost malých i velkých diváků.
Největší úspěch ovšem sklidila samotná expozice. No řekněte, kde si můžete vyzkoušet natáčení předpovědi počasí nebo jízdu na kole po laně? Kde smíte rozpoutat tornádo či spustit povodňovou vlnu? Kde si odstartujete svou vlastní vodíkovou raketu a kde vlastnoručně ozkoušíte Archimédův šroub, jeden z nejstarších způsobů čerpání vody?
A kde učitel nemusí nabádat k pozornosti, zvyšovat hlas ani vyhrožovat písemkami. Kde si naopak radostně řekne: „Vida, ono ty naše děti baví dokonce i něco jiného než hraní si s chytrými mobily.“ Bodejť, Vida centrum Brno je totiž mazanější než nejchytřejší iPhone!

Zpět

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode