Spolupráce s KMŠ

24.06.2014 13:33

Povídání na draka

Na jaře v letošním školním roce nás zaujala literární a výtvarná soutěž, kterou vyhlásila KMŠ Karolínka. Téma soutěže znělo: „Josífkova zahrada aneb Příběh školní zahrady KMŠ Karolínka“.  Do literární části soutěže se zapojili všichni žáci šestých a sedmých tříd, z jejichž prací jsme vybrali čtrnáct nejzajímavějších a zaslali je k posouzení pořadatelům soutěže. Hodnocen byl nejen nápad, ale také slohové zpracování, bohatost jazyka a vyjadřovací schopnosti žáků.

Slavnostní přehlídka všech prací a jejich vyhodnocení proběhly na Farním dni v neděli 15. června 2014. Těší nás, že do sborníku, který byl při této příležitosti vydán, byly zařazeny všechny naše zaslané příspěvky, takže nejen rodiče, ale i širší slavkovská veřejnost se mohli seznámit s tvorbou žáků naší školy.

A pokud se chcete pobavit i vy , přečtěte si příspěvek, který  vytvořil žák 7.A František Červinka (za pomoci svých rodičů):

 

Dobrodužství statečného Josífka

(Pohádka na písmena D  S J)

Jeden statečný synek Josífek se dal do světa. Snad se dostane skalami dál. Slyšel, jak drak sužuje sousední dědinu.

Drak dštil, sršel síru. Sousedé dávali drakovi slepice, jehňata, selata.. Drak jen strašně ječel: „Dost slepic, dost selat! Dám si děti!“ Sousedé jsou smutní. Děti jako svačinku drakovi? Drak je sadista. Soused Jirka se snaží draka svázat do sítě. Drak síť spálil svým dechem. Jirku slupl jako jahodu. Druhý den se snaží Jakub. Jakub donesl dřevo do sluje, drak dřevo skutálel dolů. Jakuba si dal jako dezert. Další den jde Jan sekat draka sekerou. Drak je stále strašnější, silnější, surovější. Jan svázaný svým strachem stojí jako solný sloup. Drak Jana slupl jako slanečka. Smůla. Sousedé jsou skleslí.

Do dědiny došel statečný Josífek. Sousedy svolal: „Draka skolíme jedině společnými silami!“ Dal jim sítě, sekery, srpy, sirky, dřevo. Domluvili společnou strategii. Společenství sousedů spěchá dopředu – směr dračí sluj. Drak slyšel dupání davu. Schoval se do sluje, jeho srdce se svírá strachy. Dostihne draka smrt?

Sousedé došli do sluje. Drak se dívá sklíčeně. Dusí se svědomím. Slibuje jim: „Stanu se dobrým! Dětské svačinky skončili! Slitujte se!“

Sousedé dali drakovi svoji důvěru.

Drak svoje sliby splnil. Jedl jen jablka, salát, jahody, dalamánky, s dětmi se spřátelil, dával sousedům dárky.

Drak seká dobrotu dodnes. Stal se symbolem dědiny.

Statečný Josífek se stal starostou.

Zpět

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode