Poznávací zájezd Adventní Drážďany

19.12.2016 14:59

Drážďany jsou kulturní a historickou perlou Německa, do které každoročně přijíždí statisíce turistů.

Pro žáky osmých a devátých tříd naší školy zorganizovala poznávací zájezd do saské metropole brněnská CK Toursport.

Odjížděli jsme v pátek 16. prosince tři hodiny po půlnoci a díky nezvykle malému provozu na dálnici jsme už v osm hodin ráno vjížděli do hlavního města Svobodného státu Sasko. Řidiči nás vysadili na ospalém nábřeží Labe pod „balkonem Evropy“. Protáhli jsme se kolem moderní budovy synagogy a vychutnali si pohled na probouzející se město z Brühlovy terasy. Odtud jsme se vydali po stopách architektonických skvostů kolem Divadelního náměstí. Na střechy drážďanských budov šplhalo hřejivé ranní sluníčko a osvětlovalo Semperovu operu, italskou vesnici, katolický dvorní kostel, rezidenční zámek, strážnici Schinkelwache, Zwinger, Frauenkirche, Nové náměstí i knížecí průvod.

Krátce po poledni jsme se šli ohřát do muzea dopravy, kde se návštěvníci mohou seznámit s minulostí, současností i budoucností dopravy. Na dvou výstavních patrech je zde moderně a působivě představen vývoj automobilů, jednostopých vozidel a užitkových vozů.  Středobodem výstavy je vedle techniky sám člověk a děti se tak mohou při jednotlivých zastaveních aktivně zapojit, což činí expozici mnohem zajímavější.

Největší společenskou událostí měsíce prosince je ale každopádně vánoční trh Striezelmarkt. Jeho název je odvozen od tradičního pečiva „Strüzel“, jež se dá přirovnat k české štole. Drážďanská štola je místní specialita chráněná ochrannou známkou „Dresdner Christstollen®“. Smí ji péct jen někteří místní pekaři a její pravost se pozná podle pečeti Zlatého jezdce. Místní si pravost hlídají a pravidelně kontrolují, zda se někde neobjevují podvrhy. Trh se pořádá již od roku 1434 na Starém trhovém náměstí a je jedním z největších v Evropě Během adventních týdnů jej navštíví přes dva miliony lidí, kteří mají možnost nakupovat u více než 250 stánků. Nejvíce se zde prodávají pochutiny – horké nápoje, pečené klobásy, perníčky, sušené ovoce a tradiční figurky kominíčka ze sušených švestek. Kromě kominíčka je další charakteristikou drážďanských trhů velká Vánoční pyramida. Stojí ve středu trhu a s téměř patnácti metry je největší na světě. Současně se Striezelmarkt se otvírá i vánoční trh před Frauenkirche a trh v Pražské ulici. Ani jeden jsme si nemohli nechat ujít. Museli jsme přece ochutnat všechny ty vánoční dobroty, nakoupit dárky domů a taky si vyzkoušet, jak nám jde němčina.

Večer jsme promrzlí a unavení z celodenního chození rádi nasedli do vyhřátého autobusu a těšili se domů.

Zpět

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode