Planetárium

26.10.2015 20:24

Vážený pane řediteli,
ve čtvrtek 22.října jsme byli v planetáriu v Brně. Jsme z této exkurze nadšení, a proto Vám chceme popsat, jak to celé probíhalo.
Ráno jsme odjížděli v 7.30 hodin, protože už o půl deváté nám začínala první část programu. Po příjezdu do planetária jsme si odložili bundy do šatny, paní učitelka zaplatila vstupné a hned jsme se řadili u dveří do digitária. Zde jsme se usadili do pohodlných sklápěcích křesel a dívali se na strop ve tvaru polokoule, kde nám paní průvodkyně promítala fotografie různých planet, letní a zimní souhvězdí apod. a taky nám k tomu řekla mnoho zajímavého, např. že souhvězdí je 80, nebo že Venuše při pohledu dalekohledem je bílošedá, ale pod vrstvou oblak, mlhy a páry je oranžová a rozpálená. Potom nám pustila program s názvem ÚŽASNÉ PLANETY a ten byl opravdu úžasný, všem se nám moc líbíl. Po skončení první části jsme měli asi 25 minut přestávku na svačinu a poté jsme se vypravili do podzemního podlaží do exploratoria, kde probíhala druhá část naší exkurze s názvem PŘÍBĚH SLUNEČNÍ SOUSTAVY. Prohlédli jsme si zde modely sluneční soustavy, pan průvodce nám vyprávěl různé zajímavosti a také ukazoval pokusy o zákonitostech vztahů ve vesmíru. Ukázal nám, jak se s jednotlivými přístroji zachází a my jsme si pak mohli všechno sami vyzkoušet. Nejvíce se nám asi líbil vodní vír vytvořený lidskou silou nebo speciální váha, která ukazovala naši hmotnost na různých planetách. Na závěr jsme si svoje nově získané vědomosti ověřili v docela těžkém kvízu.
Po ukončení této části jsme dostali rozchod do obchůdku se suvenýry, abychom si mohli zakoupit něco na památku, a potom už jsme vyrazili směrem k autobusu a vrátili se zpět do Slavkova.
V planetáriu se všem moc líbilo – nám žákům i paním učitelkám, měli jsme moc pěkný čtvrteční výlet. Chtěli bychom tam někdy jet třeba večer, až bude tma, abychom se podívali na hvězdy a planety na opravdové aktuální obloze. Těšíme se na další poznávací výlet.
Sarah a Samuel Vinklerovi a Amálie Foltínová, žáci 5.třídy

Zpět

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode