Londýn 2016

30.06.2016 22:00

V předposledním červnovém týdnu letošního školního roku se žáci osmého a devátého ročníku zúčastnili poznávacího zájezdu do Londýna. Cestu pro nás organizovala brněnská CK  Tour Sport a její průvodce Zbyněk Rederer nám pravidelně servíroval potřebnou dávku zajímavých i užitečných informací.

Odjížděli jsme v pondělí 20. června v dopoledních hodinách a přes Německo, Nizozemí a Belgii zamířili do francouzského Calais. Po dlouhé a únavné jízdě jsme hodinové čekání na vlak rádi využili k odpočinku v moderní budově nástupního terminálu Cannel Tunnel. V češtině užívaný termín Eurotunel je padesáti kilometrový tunel pod Lamanšským průlivem, který umožňuje přímé železniční spojení mezi kontinentální Evropou a Londýnem. Cesta trvá asi dvacet minut, je bezpečná a spolehlivá.

V ranních hodinách druhého dne jsme tedy přijeli do anglického Folkestone a pokračovali dál směr Londýn. Těšili jsme se na London Eye, the House of Parliment, Big Ben, Westminster Abbey a další památky. Hodinu před polednem jsme se dostali k Buckingham Palace a společně s davy turistů shlédli velkolepé střídání stráže. Přes Trafalgar Square jsme se dostali k Britskému národnímu muzeu, které se honosí titulem nejstaršího veřejného muzea světa a které díky svému stáří získalo neuvěřitelné sbírky mapující dva miliony let světové historie.

Pak už zbyl jen čas na ubytování v hostitelských rodinách.

Následující den jsme si přivstali, abychom se co nejdříve dostali do zábavního parku Legoland, který leží asi 40 km od Londýna poblíž městečka Windsor. Na sto padesáti akrech se tu nachází Miniland, vesnička obsahující modely památek a významných budov světa postavených z kostek Lega, a padesát pět interaktivních jízd atrakcí. To si pište, že jsme se tu všichni pořádně vyřádili. Jen neradi jsme areál opouštěli. Jenže plán je plán a na nás už nedočkavě čekal hrad Windsor, druhý největší obývaný hrad na světě. Věděli jste, že tím prvním je Pražský hrad J? A protože jsme byli celý den hodní, tak nás vzal Zbyněk ve Windsoru do Primarku a my jsme si tu nakoupili úžasné věci. To bylo zážitků! Celý večer jsme si měli o čem povídat!

Čtvrtek 23. 6. 2016 se asi stane významným datem nejen v britské ale i evropské historii. Ten den totiž proběhlo referendum o odchodu Velké Británie z Evropské Unie a my jsme byli při tom! Od rána bylo zataženo, sem tam mírně poprchávalo a odpoledne se rozpršelo úplně. Ulice Londýna byly přesto plné lidí.

My jsme ten den v britské metropoli zahájili jízdou na lanovce Emirates přes řeku Temži a potom se metrem přiblížili ke katedrále Sv. Pavla, prohlédli si Millenium Bridge, Tate Gallery, Shakespeare´s Globe, křižník Belfast a Tower. Pak už zbyl jen čas na nakoupení suvenýrů a návrat k O2 aréně, kde parkoval náš autobus. Good bye, London!

Do Folkestone jsme přijeli ještě za světla a měli tak možnost prohlédnout si obří nádraží. Ocenili jsme, jak bravurně najíždí řidiči do připravených vagonů a snažili se zjistit, kam až se dá ve vlaku dostat. Stejný nápad měla i skupina francouzských teenagerů, se kterými jsme se rychle spřátelili a těch dvacet minut jízdy se předháněli v tom, kdo umí hlasitěji zazpívat národní hymnu.

Usnuli jsme hlubokým a zaslouženým spánkem. Když jsme se probudili, poznávali jsme českou krajinu a od Prahy jsme se už všichni hodně těšili domů. V Brně jsme se rozloučili se Zbyňkem a přesně podle plánu jsme v 16.00 vyskakovali ve Slavkově z autobusu.

Díky, všichni, bylo to super!

Zpět

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode