Adventní Vídeň

07.12.2014 20:51

Dne 5. prosince 2014 se žáci sedmých a osmých ročníků naší školy zúčastnili jednodenního zájezdu do Vídně.

Každoročně se totiž od poloviny listopadu až do Vánoc proměňují nejkrásnější vídeňská náměstí v pohádkové vánoční trhy. Tradice těchto trhů sahá do středověku, kdy městu Albrecht I. roku 1298 daroval privilegium konání prosincového trhu, tzv. „Krippenmarkt“. Od té doby se ale charakter trhů přece jen změnil. V současnosti se v době adventu ve Vídni koná dvacet oficiálních vánočních trhů, ze kterých na návštěvníky dýchá ta pravá předvánoční nálada. 

My jsme si naplánovali trhy tři a měli jsme co dělat, abychom z nich nic neošidili. Nejprve jsme se autobusem nechali zavézt k letnímu sídlu Habsburků, zámku Schönbrunn. Vstupu dominuje vysoký vánoční strom se stovkami světel. Ve stáncích pod ním se prodávají řemeslné výrobky, skleněné ozdoby a keramika. Velkým lákadlem jsou tradiční pochoutky jako pečené kaštany, vídeňské preclíky, perníky, koblihy, jahody v čokoládě či jablka v karamelu. A punč, rozlévaný do krásných hrníčků, chutná znamenitě. Kdo chtěl, mohl se projít zámeckým parkem, kde tak ráda pobývala císařovna Sisi.

Do historického centra města jsme přejeli opět autobusem, nechali se vysadit poblíž náměstí Stephansplatz, prohlédli si proslulou Katedrálu sv. Štěpána a rozprchli se po vánočním trhu přímo pod jejími gotickými věžemi. A zase jsme ochutnávali všechny ty vánoční dobroty.

Se setměním přišel čas vydat se k pohádkovému trhu u radnice. Cestou jsme si ještě stihli prohlédnout Hofburg, zimní rezidenci rakouských císařů, dnes sídlo prezidenta. A za doprovodu rozzářených světel jsme pak konečně přišli na Rathausplatz. A jestli předchozí dva trhy byly krásné, tak „Christkindlmarkt“, radniční adventní trh, byl onou pověstnou třešničkou na dortu! Návštěvníky vítaly ozdobené stromy v parku, téměř sto padesát stánků a výstava betlémů. Menší děti vyráběly v dílničkách v přízemí radnice dárky pro rodiče a prarodiče. U vánočního stromu se denně od 20:00 do 20:30 konají koncerty dechových nástrojů, na nichž vystupují soubory z celého Rakouska. To jsme už ale bohužel nestihli. Museli jsme domů.

Snad někdy příště!

Naše poděkování patří CK Scholare, která zájezd organizovala, vlídnému panu řidiči, který nás bezpečně dovezl do Vídně i zpět domů, a milé slečně průvodkyni, která přesně odhadla, kolik informací snese žák základní školy.

Krásný advent všem dětem, rodičům a přátelům naší školy!

                                                                                                     Šárka Navrátilová

Zpět

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode